Günümüzde web sitesi bulunmayan bir işletme düşünmek neredeyse imkansız. İşletmenizin Google, Bing ya da Yandex gibi arama motorlarında görünür olması ve üst sıralarda yer alabilmesi içinse, yalnızca basit bir web sitesi hazırlamak yetmiyor. Sitenizin doğru şekilde hazırlanması, bilinçli bir SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) çalışması yapılması ve sitenizin güncel kalması gerekiyor.
Yapay zeka destekli web sitesi oluşturma platformlarının hayatımıza girmesiyle birlikte, 5-10 Yıl öncesine kadar küçük ve orta ölçekli işletmeler için web sitesi hazırlayan birçok işletme ya kapandı ya da artık daha üst düzey yazılımlara ihtiyaç duyan büyük kuruluşlara hizmet veriyorlar. Bu durumda, web sitesi ya da e-ticaret sitesine ihtiyaç duyan küçük ya da orta ölçekli bir işletme sahibiyseniz, bu işe biraz zaman ayırarak kendi işinizi kendinizin çözmesi en iyi çözüm gibi görünüyor.
Gelin şimdi, web sitesi ve/veya bir e-ticaret sitesi yapmak için izlememiz gereken adımları birlikte inceleyelim.
İçindekiler
Domain (Alan Adı) Nedir?
Domain, bir web sitesinin adresidir. Örneğin, “www.alanadiniz.com” bir domaindir. Domain seçerken, markanızı veya içeriğinizi yansıtan anlamlı bir adı tercih etmek önemlidir. Domain, bir yıl veya daha uzun bir süre boyunca kiralanabilir.
Hosting Nedir?
Hosting, web sitenizin dosyalarını saklamak ve internet üzerinden erişilebilir kılmak için kullanılan hizmettir. Hosting hizmeti aldığınızda, web sitenizin dosyalarını barındıracak bir sunucu (server) sağlanmış olur. Hosting sağlayıcıları, farklı ihtiyaçlara uygun çeşitli hosting planları sunarlar. Bir hosting paketi aldığınızda artık, “adiniz@alanadiniz.com” şeklindeki mail adreslerinizi oluşturup kullanmaya da başlayabilirsiniz. Bu konuda deneyim sahibi değilseniz, hosting servisi aldığınız firmadan sizi yönlendirmesini isteyebilirsiniz.
SEO Nedir?
SEO (Search Engine Optimization), web sitenizin arama motorlarında daha iyi sıralanması için yapılan bir dizi teknik ve stratejileri içerir. Başlıca faktörler arasında kaliteli içerik, uygun anahtar kelimeler, meta açıklamalar ve hızlı yükleme süreleri bulunur. SEO, web sitenizin daha fazla kişi tarafından bulunmasını sağlar.
Web Sitesi Yapmak ve Platform Seçimi
Alan adımızı (domainimizi) aldık ve web sitemizi barındıracak bir hosting firmasıyla da anlaştık diyelim. (Domain ve hosting servisini aynı yerden almanızda fayda var.) Sıra geldi web sitemizi kurmaya… Bu noktada ihtiyacımızı iyi belirlemek gerekiyor; yalnızca birkaç sayfadan oluşan basit bir web sitesi mi hazırlamak istiyoruz yoksa içinde ürünlerin ve ürün tanıtımlarının bulunduğu, animasyonlarla desteklenmiş bir e-ticaret sitesi mi gerekiyor? Gelin şimdi bir web sitesi hazırlamak için kullanabileceğimiz platformlara birlikte gözatalım.
1.Wordpress
Eğer web sitesi yapma konusunda biraz olsun tecrübeniz varsa ya da eğitim videolarını izlemek için biraz zaman ayırabilirim derseniz, esnek ve profesyonel tasarımlar için en popüler web sitesi hazırlama platformlarından biri olan WordPress sizin için doğru bir seçim olabilir. PHP tabanlı bir web sitesi hazırlama platformu olan WordPress’in çok yaygın olması sebebi ile, ücretli ve ücretsiz sayısız tema ve plugine de kolayca ulaşabilirsiniz. WordPress ile basit web sitelerinden gelişmiş e-ticaret sitelerine kadar birçok farklı site hazırlamak mümkün.
2.Joomla
WordPress gibi tema ve eklentilerle özelleştirebileceğiniz web siteleri hazırlayabileceğiniz bir diğer platform olan Joomla’nın, WordPress’e göre daha karmaşık ve daha az popüler olduğunu söyleyebiliriz. Çok dilli web siteleri için iyi bir destek sunuyor ve güvenlik konusunda daha üstün görünüyor olsa da, kullanım zorluğu ve daha az eklenti bulunabilmesi sebebiyle, web sitesi hazırlamaya yeni başlayanlar için ilk tercih olmayabilir.
3.Hostinger
Hostinger ile yapay zeka desteğinden faydalanarak, kısa zamanda tüm ihtiyaçlarınız için hızlı ve etkili web sitesi / e-ticaret sitesi çözümleri üretebilirsiniz. Eğer web sitesi hazırlama konusunda herhangi bir tecrübeniz yoksa, Hostinger sizin için doğru seçim olabilir.
4.Wix
Hostinger gibi bir diğer popüler web sitesi / e-ticaret sitesi oluşturma platformudur.
5.Canva
Hızlı ve sade web siteleri oluşturmak için Canva’nın web sitesi hazırlama araçlarından faydalanabilirsiniz.
Hazır E-Ticaret Yazılımları
Eğer hiçbir kodlama bilmeden, entegre ödeme ve kargo sistemlerine sahip hızlı, güvenilir ve gelişmiş bir site hazırlamak istiyorsanız, aşağıdaki platformlar sizin için ideal çözümler sunabilir:
- Ideasoft
- Ticimax
- Ikas
- TSoft
- Shopify